Djelotvorno znanje za zdravlje

Osobno zdravlje

 

PREVENTIVNI PREGLEDI OPATIJACA - PREVENCIJA KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Građanima Opatije nudi se novi program prevencije kardiovaskularnih bolesti koji će se provesti u suradnji s Thallasotherapiom Opatija.

JOGA NA OTVORENOM U OPATIJI

Od 5. srpnja na ljetnoj pozornici u Opatiji počet će besplatno vježbanje joge svakog ponedjeljka, srijede i petka od 6,45 do 8,45 sati. Organizator ove aktivnosti je Ured Opatija zdravi grad, a provodi se u suradnji s ustanovom Festival Opatija i Udrugom Maslina. Gospodin Ivica Pađen, diplomirani instruktor joge voditelj je vježbanja.

RANO OTKRIVANJE RAKA DOJKE U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

U sklopu stvaranja Plana za zdravlje građana Istarske županije 2002. godine, rak dojke odabran je kao jedan od pet prioritetnih javnozdravstvenih problema.

JADRANSKA MREŽA PREVENCIJE KARDIOVASKULARNIH BOLESTI "LOVE YOUR HEART" - ISTARSKA ŽUPANIJA

Kardiovaskularne bolesti (KVB) najveći su javnozdravstveni problem i vodeći uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj i Istri te rezultiraju visokim troškovima liječenja i rehabilitacije, u značajnom postotku vode u invalidnost, smanjuju produktivnost inače radno sposobne populacije uz posljedična dugotrajna bolovanja i prijevremene smrti, što ostavlja veliki teret za cjelokupno društvo

CHECKPOINT ZAGREB

Programom pod internacionalnim nazivom "CheckPoint" (CP), koji je namijenjen prvenstveno mladima, ali i općoj populaciji nudi se van-institucionalna usluga testiranja najnovijom tehnologijom na slinu na HIV, hepatitis C i ostale spolno prenosive bolesti te kvalitetno pred i post savjetovanje. Rezultat testiranja gotov je za 20-30 minuta čime se osigurava saznanje zdravstvenog statusa što većeg broja ljudi.

PRIRUČNIK "ŠTO JESTI KOD VISOKOG KRVNOG TLAKA?" - KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Cilj priručnika je zainteresirati građane Karlovačke županije svih dobnih skupina te ih potaknuti na promjenu životnog stila, odnosno da principe pravilne prehrane ugrade u svakodnevni život. Priručnik je od koristi pri pravilnom odabiru namirnica i pripremi obroka.

DEBLJINA - BOLEST ILI IZBOR - PROGRAM PROMJENE PONAŠANJA KOD OSOBA S PREKOMJERNOM TJELESNOM TEŽINOM I PRETILOŠĆU - GRAD POREČ

Cilj stručno vođenih radionica u osmišljenom programu redukcije tjelesne težine kao jednog od vodećih rizika za kardiovaskularne bolesti i incidente jest da polaznici mijenjaju svoje ponašanje i prehrambene navike (da izbace masnu i slatku hranu, uvedu pet obroka dnevno, više voća i povrća, vodu umjesto zaslađenih napitaka i sl.), da prepoznaju i razumiju "emocionalno jedenje" te da uvedu redovitu fizičku aktivnost putem grupnog savjetovanja sa stručnjacima multidisciplinarnog tima.

SAVJETOVALIŠTE ZA MLADE PRI ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO "DR. ANDRIJA ŠTAMPAR" - GRAD ZAGREB

Problem spolnog i reproduktivnog zdravlja adolescenata jedan je od vodećih zdravstvenih izazova u čitavom svijetu. Rizični čimbenici za očuvanje spolnog zdravlja kao što su rani spolni odnosi, izloženost spolno prenosivim infekcijama, spolni odnosi bez zaštite i broj seksualnih partnera, mogu ozbiljno narušiti opće zdravlje, kao i mogućnost reprodukcije u budućnosti.

UNAPREĐENJE POST HOSPITALNE SKRBI PSIHIČKI OBOLJELIH OSOBA - PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Koncept kvalitete u zdravstvu posljednjeg je desetljeća u Hrvatskoj sve više zastupljen jer se iz interakcije s korisnicima usluga spoznalo da puko pružanje liječničke usluge pacijentu nije dostatno.