Djelotvorno znanje za zdravlje

Rekreacija i tjelesna aktivnost

 

VJEŽBANJEM POBOLJŠAVAMO PSIHOFIZIČKO ZDRAVLJE! (50+) - RIJEKA

Proces starenja je normalna fiziološka pojava i traje neprekidno od rođenja do kraja života. Organizam starije osobe karakterizira niz specifičnosti u odnosu na organizam mlađe odrasle osobe. Ove specifičnosti nužno je pravilno procijeniti neposredno prije uključivanja u tjelesnu aktivnost.

SKUPA HODE NOGI MLADE NOGI STARE - OPATIJSKE ŠETNICE

Kada je tadašnja voditeljica Ureda Opatija zdravi grad, prekapajući arhivskim predmetima u potrazi za kvalitetnim idejama, naišla na prijedlog projekta g. Gorana Brozovića pod nazivom "Lungomare" u kojem se predlaže aktiviranje ekoloških staza i šetnica u Opatiji, što onih uz more što onih u šumi, pomislila je: "OK, ideja je prava, to je ono što treba Opatiji - njezinim građanima i turistima koji ju posjećuju!". Nije pritom ni slutila da će upravo program revitalizacije opatijskih šetnica te organizacije pješačenja nazvan "Skupa hode nogi mlade nogi stare" postati jedan od programa po kojima je projekt Opatija zdravi grad prepoznatljiv i dobro prihvaćen među Opatijcima.

ZDRAVLJE I VESELJE KROZ POKRET I PLES - ZUMBA 50+ (PLESNA REKREACIJA) - RIJEKA

Zdravi grad - Turku, Finska inicijator je obilježavanja Dana plesa, potom i Tjedna plesa unutar Europske mreže zdravih gradova. Rijeka se 1999. godine po prvi puta uključuje u mrežu gradova koji obilježavaju Dan plesa, time ističući značaj plesa.

SPORTSKO - REKREACIJSKIM AKTIVNOSTIMA DO ZAŠTITE I UNAPREĐENJA ZDRAVLJA - MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Međimurski savez sportske rekreacije "Sport za sve" u svojim raznolikim aktivnostima preko svojih članica uključuje veliki broj stanovnika svih dobnih skupina u redovne i povremene oblike tjelesnih aktivnosti u cilju zaštite i unapređenja zdravlja. Planirane aktivnosti Savez provodi sa stručno osposobljenim voditeljima sportske rekreacije u otvorenim i zatvorenim sportskim objektima i prirodi.

PLESATI JE ZDRAVO - GRAD ZABOK

Prema nekim teorijama, ples je nastao kao psihofizička potreba čovjeka za izražavanjem emocija i htijenja kroz pokret. Razvoj plesa uvjetovan je različitim utjecajima - od geografskog položaja, do klimatoloških, gospodarskih i političkih prilika. Od prvobitne magijske i obredne egzistencije, danas je uloga plesa prije svega društvena i sociološka. Dugogodišnja praksa organiziranog plesanja, naročito mlađih populacija, ukazuje na sve značajniju ulogu plesa u pedagoškom, a naročito zdravstvenom smislu.

BICIKLIJADA OD BRANIMIRA DO BRANIMIRA - ZADARSKA ŽUPANIJA

Projektom Biciklijada od Branimira do Branimira Zadarske županije i Grada Nina htio se popularizirati rekreativni biciklizma i zdrav način života kako bi se povećanjem broja aktivnih sudionika u biciklijadi smanjila tjelesna neaktivnost.

REKREACIJA I TJELESNA AKTIVNOST - GRAD PULA

U sklopu projekta "Pula - zdravi grad" već se godinama tradicionalno organiziraju manifestacije posvećene rekreaciji i tjelesnoj aktivnosti kao bitnom segmentu čovjekovog svakodnevnog života. Manifestacije se održavaju dvaput godišnje - par vikenda za redom u proljeće te u jesen.

BROŠURA "KAKO SE BRINUTI O SVOM ZDRAVLJU? - KORISNE VJEŽBE I SAVJETI ZA TREĆU ŽIVOTNU DOB" - KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Karlovačka županija nastavlja s mjerama i aktivnostima koje su zacrtane Planom promicanja zdravlja kojeg je usvojila Županijska skupština. Briga i skrb za osobe starije životne dobi na području Karlovačke županije vrlo je važan javnozdravstveni prioritet.